Så gavmilde er vi i julen
December 15th, 2017, Tove Keldsen

Så gavmilde er vi i julen

Julen handler i høy grad om glede, men hva gjør egentlig den voksne delen av befolkningen glade: Å gi eller å få gaver?

YouGov har sett nærmere på nordmenns forhold til julegaver.

null

40 % av voksne som feirer jul forventer at mellom 1 og 5 av gavene under juletreet i år er til dem. 1 av 3 (34 %) forventer å få mellom 6 og 10 gaver, mens 10 % forventer å få mer enn 11 gaver.

Til gjengjeld forventer flertallet av nordmenn som feirer jul, å gi en del flere julegaver enn de får. Bare 16 % forventer å gi færre enn 5 gaver, mens 34 % forventer å gi 6-10 gaver, og 41 % forventer å gi 11 eller flere gaver.

YouGov har også spurt nordmenn om hva de foretrekker: Å gi eller å få gaver? Og nordmenn er langt fra lei for at de får færre gaver enn det de gir.

null

3 av 5 foretrekker å gi gaver, mens bare 1 av 5 foretrekker å motta gaver. Det er særlig kvinner som liker å glede andre med en julegave. 72 % av kvinnene, mot 51 % av mennene, foretrekker å gi gaver.

2 av 5 gir bidrag til veldedige organisasjoner i jula

2 av 5 (43 %) av de som feirer jul bidrar/donerer til veldedige organisasjoner i jula. Av de som gir til veldedige organisasjoner i jula, svarer flest at de bidrar fordi jula er en tøff måned for fattige og hjemløse (57 %) og at jula er en fin tid for å hjelpe andre mennesker (56 %). 16 % oppgir at det er flere kampanjer og fokus på veldedighet som er årsaken til å at de bidrar/donerer til veldedige organisasjoner i jula.

Se hele undersøkelsen: Download PDF

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er basert på intervju med 1 010 nordmenn, som utgjør et representativt utvalg av personer i alderen 18+ år fra YouGov-panelet i perioden 6. – 10. desember 2017. Kilde: YouGov.