June 26th, 2015, Tove Keldsen

Norwegian er igjen Norges foretrukne flyselskap

Norwegian-streiken i begynnelsen av mars kostet Norwegian dyrt – både når det gjaldt nordmenns generelle oppfatning av selskapet, og deres villighet til å kjøpe reiser fra Norwegian. Tre måneder etter streiken har Norwegian imidlertid gjenopprettet sitt image, og er igjen nordmenns foretrukne flyselskap. Det viser den seneste målingen fra YouGov BrandIndex.

Opp mot 200.000 passasjerer fikk avlyst eller flyttet reisene sine i de 11 dagene Norwegian-streiken pågikk i mars. Dette ble fanget opp av YouGov BrandIndex, hvor Norwegian sank i både image og kjøpsintensjon.

Nå er Norwegian ute av image-krisen!

Index-score (image) og Buzz-score (omtale)

null

Index-scoren er gjennomsnittet av 6 forskjellige image-parametere: Kvalitet, Generelt inntrykk, Verdi for pengene, Anbefaling, Omdømme og Kundetilfredshet.

Buzz-scoren finner vi ved å spørre respondentene om de i løpet av de siste to ukene har hørt noe positivt eller negativt om en bestemt virksomhet gjennom reklame, nyheter, vareprat eller venner og familie. NetScoren regnes ut fra positiv omtale minus negativ omtale.

Norwegian fikk massiv mediedekning i forbindelse med streiken, og det påvirket nordmenns holdning til Norwegian. Selskapets Buzz-score sank dramatisk til -21,4. Nå er Norwegians Buzz-score på 6,0, som er omtrent det samme nivået som før streiken.

Den negative omtalen hadde også negativ innflytelse på Norwegians totale image-score (index) som falt med 14,6 poeng (fra 29,1 i begynnelsen av året til 14,5 17. mars). Nå tre måneder etter streiken har Norwegian nesten gjenopprettet sin image-score, som nå er på 23,9.

Flest nordmenn vil velge å fly med Norwegian

Kjøpsintensjon-score

null

Kjøpsintensjon finner vi ved å spørre respondentene hvilket selskap de mest sannsynlig vil kjøpe fra.

Flere og flere nordmenn vurderte å fly med SAS under Norwegian-streiken, hvor de passerte Norwegian i mars. Etter påske fikk Norwegian igjen «luft under vingene» og passerte SAS igjen. Norwegians kjøpsintensjon-score er nå på samme nivå som før streiken.

Om undersøkelsen

YouGov BrandIndex, målgruppe: 18 år+, periode: 1. februar – 15. juni 2015.

Hver dag intervjuer YouGov BrandIndex 100 personer som er representative for den generelle befolkningen, og spør om deres holdninger til forskjellige merkevarer.