February 5th, 2015, Tove Keldsen

Världens mest beundrade personer 2015: Angelina Jolie och Bill Gates

Filantroper är globalt mer beundrade än statschefer som Barack Obama och drottning Elizabeth II enligt en YouGov-undersökning med 25.000 deltagare i 23 länder.

null

En av dem är känd som grundare av världens största programvaruföretag, den andra som en av Hollywoods superstjärnor. YouGovs omfattande studie visar att Bill Gates och Angelina Jolie är världens mest beundrade man och kvinna.

Sedan Bill Gates avgick som ordförande för Microsoft har han donerat flera miljarder dollar av sin förmögenhet till projekt som exempelvis syftar till att ge barn möjlighet att gå i skolan och att utrota extrem fattigdom världen över. De flesta donationerna går via en stiftelse som Bill Gates grundat tillsammans med sin fru Melinda Gates. Angelina Jolie, som gjort karriär som en av Hollywoods bäst betalda skådespelare, har också blivit känd för sina humanitära insatser. Hon har bland annat varit FN:s flyktingorgan UNHCR:s särskilda sändebud.

Längre ned på listan följer en blandning av världsledare, idrottsstjärnor och andra kändisar.

Den amerikanske presidenten Barack Obama hamnar på andra plats tätt följd av den kinesiske presidenten Xi Jinping. Xi leder världens folkrikaste nation och har en stor skara inhemska anhängare. Han rankas dock bara högt i Kina, medan Obama når en topp tio-placering i nästan alla länder. Att Xi hamnar på tredje plats är dock ett tecken på den snabbväxande kinesiska ekonomins allt större betydelse på den globala arenan.

Bland kvinnorna gick andraplatsen till Malala Yousafzai från Pakistan som kämpar för flickors rätt till utbildning. Förra året tilldelades 17-åriga Malala Nobels fredspris och blev därmed den yngsta personen i historien som vunnit ett Nobelpris. USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton är trea på listan, vilket förmodligen är glädjande för en person med siktet inställt på det amerikanska presidentämbetet. På fjärde plats återfinns Storbritanniens drottning Elizabeth II, den monark i världen som suttit längst på tronen.

Men människors beundran riktas inte bara mot statschefer, politiker och filantroper. Den populära skådespelaren Hongkong-skådisen Jackie Chan fick många röster i hela Asien, tillräckligt många för att göra honom till den fjärde mest beundrade mannen i världen – till och med före Narendra Modi som nyligen valdes till indisk premiärminister. På sjunde plats hamnar fysikern Stephen Hawking, vars liv nyligen tecknats i en Oscarsnominerad film. Fotbollsspelaren David Beckham delar niondeplatsen med miljardären och finansmannen Warren Buffet, strax före den ryske presidenten Vladimir Putin och påve Franciskus.

Glamour är en viktig källa till beundran bland de 20 främsta kvinnorna. Sångerskan Celine Dion och skådespelerskan Julia Roberts ligger högre på listan än den burmesiska politikern Aung San Suu Kyi och den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Bland topp 20 finns bland andra Julia Roberts (9), Taylor Swift (12) och Beyoncé Knowles (17).

Sverige

null

Finland

null

Danmark

null

Norge

null

SÅ HÄR GJORDE VI

I december samlade YouGov in nomineringar från paneldeltagare i 34 länder. De fick den enkla frågan: "Om du tänker på alla i dag levande människor i världen, vem [man eller kvinna] beundrar du mest?" Dessa nomineringar lades sedan till grund för en lista med de 25 män och 25 kvinnor som fått flest nomineringar och dessutom nominerats i minst två länder. Listorna för individuella länder kompletterades sedan med ytterligare fem populära lokala personer.

I januari genomfördes nya, representativa* undersökningar i 23 av de 34 länderna, där respondenterna fick besvara två frågor: "Vem beundrar du?" (där de kunde välja flera personer) och "Vem beundrar du MEST?" (där de endast kunde välja en person). Dessa två värden lades sedan ihop till ett poängtal (som visas till höger om namnen ovan).

Genom att ställa de här två frågorna till respondenterna får vi kunskaper om både bredden (dvs. det globala omfånget) och om intensiteten i stödet för en viss person. Vi anser att båda dessa mätvärden är viktiga.

De länder som undersökningen genomfördes i har nästan två tredjedelar av världens befolkning. Eftersom vissa delar av världen är bättre representerade än andra viktade vi upp några länders inflytande på slutpoängen och viktade ned andra, så att de globala poängvärdena mer exakt återspeglar den sammantagna fördelningen i världen.

*Alla undersökningar utfördes på nätet. I många länder är Internetanvändningen så begränsad att resultatet endast kan anses representera den del av befolkningen som har tillgång till Internet. De länder där undersökningen bara omfattar den del av befolkningen som har tillgång till Internet är Kina, Indien, Indonesien, Pakistan, Nigeria, Egypten, Thailand, Saudiarabien, Malaysia, Australien, Förenade Arabemiraten, Hongkong och Singapore. I övriga länder kan undersökningarna anses representera landet i dess helhet.